Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Hopp til hovedinnhold

Besluttsomhet

family

Besluttsomhet

.

 

Det er naturlig å føle at man har lyst til å gi opp når man har blitt rammet av kreft – men  da er det viktigere enn noensinne å grave frem besluttsomheten. 

Det høres ut som en klisjé: Du må finne din indre styrke, ikke gi opp, ikke mist motet. «Nei vel», tenker du kanskje, «Spiller det nå egentlig noen rolle? Jeg blir vel ikke sykere av å være litt motløs?». 

Og ja, det er lov å synes synd på seg selv, det er lov å bli forbanna, det er lov å synes at verden er urettferdig, og det er lov å få en knekk. Men det er ingen tvil om at psykisk og fysisk helse henger sammen. Og det kan være kort vei fra motløshet og følelsen av å ville gi opp, til depresjon og annen psykisk uhelse. 

Ikke minst er det fare for at man slutter å ta de nødvendige grepene som trengs for å bli frisk – som å sørge for et godt kosthold, få frisk luft og være i aktivitet, eller enda verre: Å møte opp til legetimer og undersøkelser eller holde ut tunge behandlinger. 

Det er viktig å ikke grave seg ned, men heller forsøke å tenke at «dette skal jeg få til!». Fortsett å gjøre de tingene som gir deg glede i hverdagen, finn støtte hos de rundt deg, og forsøk å finne frem til besluttsomheten i deg. 

Kreftforeningen har samlet en rekke råd for hvordan man kan tilpasse seg og mestre den nye hverdagen som kreftsyk.
 

Kommunikasjon om hva du trenger på jobben

Hvis du bekymrer deg for å jobbe eller komme tilbake på jobb mens du lever med kreft, er du ikke alene.

Ta ansvar for egen helse

Tips om hvordan jeg kan ta ansvar for egen helse, inkludert å si ifra, være oppdatert og vite hva jeg har krav på av støtte og hjelp.

Føler du deg overveldet? Det kan hjelpe at du holder orden på ting

Tips for å holde oversikten over hva du får vite på legekontoret

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.

PP-UNP-NOR-0416