Endre skriftstørrelse: A A A

Besøk på sykehuset

3 min. LESETID

Det kan føles skremmende å besøke noen på sykehuset. Men for dem som lever med en kreftsykdom, kan støtte fra familie og venner hjelpe til å bedre humøret.

Hvis du har tenkt å besøke noen innlagt på sykehuset har du her noen tips for å sikre at besøket går fint.

Planlegg på forhånd

Uansett hvor nær venn eller familie det gjelder, er det viktig å planlegge besøket på forhånd. Ved et sykehusopphold er det mange medisinske fagfolk som går inn og ut av rommet til pasienten. Måltider og morgenstell foregår ofte til bestemte tider. Før besøket må du passe på å velge et tidspunkt som ikke vil forstyrre noe av medisinsk karakter som er viktig. For å forhindre at pasienten føler seg overveldet, kan det være lurt å kontakte noen med ansvar for pleien deres for å finne et godt tidspunkt for besøket, slik at det ikke blir for mange besøkende på en gang. Pass på å bekrefte på samme dag for besøket, og sjekk at pasienten fortsatt føler seg i god nok form til det.

Ikke bli for lenge

Under et sykehusopphold er det avgjørende å fokusere på å bli bedre. Besøk bidrar så avgjort til det, men husk også at et sykehusopphold kan være slitsomt. Det er ofte greit å stikke innom en kort stund – selv bare 10 eller 15 minutter. Vurder energinivået til pasienten før du velger å bli lengre.

Bidra positivt

Leger og annet helsepersonell er de beste personene til å holde sykehuspasienter oppdatert om tilstanden deres. Så overlat den medisinske samtalen til dem – med mindre pasienten forteller deg om det på eget initiativ. Avhengig av dagsformen til pasienten, kan du enten live dagen litt opp eller bare sitte stille sammen mens han eller hun hviler. Det kan være nyttig å forberede et par ting å dele på forhånd – for eksempel en morsom historie om barnet ditt eller handlingen i en bok du har lest eller tatt med som gave. Dette er ikke den rette tiden til å stille nysgjerrige spørsmål eller klage over noe i ditt eget liv. Fokusér på å få formidlet til vennen din eller familiemedlemmet ditt at du er glad i dem og tenker på dem, selv når du ikke er der.

Ta med en gave

Det er alltid hyggelig å ta med noe når du besøker noen på sykehuset. Men husk at sykehus ofte har regler om hva du kan og ikke kan ta med deg. Sjekk nettstedet til sykehuset på forhånd, og husk at personer med kreftsykdom kan ha spesielle dietter eller være følsomme for visse lukter. Det er best å styre unna frukt, grønnsaker eller annen fersk mat, samt blomster eller kremer med sterk duft. Bøker, blader, et lite kosedyr til å muntre opp på rommet eller et kort med et dyptfølt budskap pleier å gjøre lykke. Du kan også spørre de ansatte på forhånd for å vite hva pasienten trenger eller ønsker seg.

Behandlingen har forrang

Besøket ditt er en flott måte å støtte vennen din eller familiemedlemmet ditt på, men husk at den medisinske behandlingen deres skal ha forrang. Hvis døren er lukket når du kommer, skal du banke på først. Hvis en lege eller annet helsepersonell kommer innom, skal du gå ut av rommet med mindre du blir bedt om å bli. Om du føler deg småsyk på dagen for besøket, må du ringe og finne en ny tid. Det at pasienten får god pleie og privatlivets fred, slik han eller hun fortjener, må gå foran alt annet.

Ved å planlegge på forhånd og følge noen enkle retningslinjer, kan du bidra til å lette humøret til en som lever med kreftsykdom under et sykehusopphold.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell. 

PP-UNP-NOR-0039