Endre skriftstørrelse: A A A

Føler du deg overveldet? Det kan hjelpe at du holder orden på ting

2 min. LESETID

Hvis du lever med kreft, føler du deg kanskje overveldet. Skal du jobbe, ta deg tid til familie og venner, drive med hobbyer, lage mat, trene og gå til legetimer, blir det ofte mye å finne balanse i.

Noen dager må du ta det ett minutt om gangen, men tiden går, og før du vet ordet av det, har du nådd visse milepæler som du har gått og håpet på.

Lindsay, som er mor til to og kreftsykepleier som selv lever med kreft, finner det nyttig å fokusere på hva hun kan gjøre i øyeblikket. Noen dager må du ta det en time om gangen, sier hun. Noen dager er det ett minutt om gangen, men tiden går, og før du vet ordet av det, har du nådd visse milepæler som du har gått og håpet på.

Husk hva legen sier

Av alle de tingene du trenger for å ha styring med hver dag, er helsen din uten tvil det viktigste. Du tilbringer kanskje mye tid på legekontoret, med å gå gjennom testresultater, diskutere ulike behandlingsalternativer og ta beslutninger om behandlingen. Og det kan være spesielt vanskelig å holde oversikt over hva du får høre under disse besøkene. Enten du nettopp har fått vite at du har kreft, eller du jobber for å forstå behandlingsplanen din bedre sammen med legen, er det mye å ta inn over deg og bearbeide. Faktisk glemmer folk opptil 40–80 % av det legen sier, etter at de har gått fra legetimen.

Folk glemmer opptil 40–80 % av det legen sier, etter at de har gått fra legetimen.

Noen tips for å hjelpe deg med å holde orden

Det er ikke alle som holder orden på opplysninger på samme måte. Noen føler behov for å skrive ned alt de hører og lage mange lister og påminnelser, mens andre foretrekker å ta lite notater. Uansett hva du foretrekker, kan disse tipsene være nyttige:

  • Skriv ned viktige opplysninger ettersom du får høre dem. Notatene dine kan være så detaljerte eller så korte som du vil. Kanskje finner du det nyttig å be en venn, pårørende eller pleier ta notater for deg.
  • Opprett en mappe for å oppbevare alle de viktige dokumentene dine på ett sted.
  • Sett opp påminnelser om timer for deg selv ved hjelp av kalenderen på smarttelefonen din, og hvis du ikke er sikker på hvordan du gjør det, kan du be en venn eller pårørende om hjelp.

Finn tid til det du er glad i

Når du føler at du holder orden på ting, kan du føle at du har mer kontroll over helsen din – og det kan hende du har mer tid og energi til det som betyr mest for deg: venner, familie, dem du er glad i og alt annet du brenner for.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.   

PP-UNP-NOR-0259