Endre skriftstørrelse: A A A

Hva skal jeg spørre om i stedet for "hvordan kan jeg hjelpe?"

3 min. LESETID

Hvis en du er glad i lever med kreft, så vet du hvor viktig det er for vedkommende å oppleve støtte fra venner, familie og helsepersonell. "Det er nesten uvirkelig hvor mye kjærlighet og støtte som kommer fra alle kanter", sier Jordan, en medisinstudent som lever med lymfom. "Det er det som gjør de dårlige dagene mye lettere å takle."

Det er nesten uvirkelig hvor mye kjærlighet og støtte som kommer fra alle kanter. Det er det som gjør de dårlige dagene mye lettere å takle.

Det du kanskje ikke innser er at å be om hjelp kanskje ikke alltid er så lett for din nære. Kanskje er hen svært uavhengige av seg og ikke vil at kreften skal forandre på det. Eller kanskje tilbringer de flere timer i uken med å gå til behandling, så noen ganger er kreft det siste de vil snakke om.

Det er viktig å minne dem på at det ikke er noen skam å be om hjelp; du stiller opp, og det er det du ønsker å gjøre. Det er enda viktigere å være proaktiv og tenke på hvordan du kan hjelpe.

Vær spesifikk, ikke generell, når du tilbyr hjelp.

Det er så mange måter du kan tilby støtte på, men noen ganger er det vanskelig å vite hvor du skal begynne.

Din første innskytelse kan være å si "si fra hvis det er noe jeg kan gjøre" eller "hvordan kan jeg hjelpe?" Folk kommer ofte med slike generelle tilbud om hjelp, men hvor velmenende slike tilbud enn kan virke, er det ikke sikkert de oppmuntrer din nære til å be om hjelp, selv om hen trenger det.

Prøv i stedet å komme med dine egne gjennomtenkte ideer om hvordan du kan hjelpe. Har din nære barn? Spør om du kan kjøre barna til musikktime eller fotballtrening. Eller tilby barnevakt når hen skal til neste legetime. Hvis de har begrensninger i kostholdet på grunn av behandlingen, kan du finne noen oppskrifter og tilby å lage middag noen ganger i uken.

Sannsynligvis har din nære mer å styre med nå enn før diagnosen, og noen ganger betyr det at han eller hun får mindre tid og energi til ting som pleide å være rutinesaker, som matlaging og rengjøring. Det å finne spesifikke måter å tilby støtte på er en flott måte å vise hvor mye du bryr deg på. Det kan også være mer sannsynlig at hen aksepterer hjelp med daglige gjøremål, uansett hvor små de er.

Du kan prøve å bruke en gratis app som er utformet for å hjelpe folk med å administrere pleien av en pasient og holde venner og familie oppdatert på deres vegne. I appen kan du bygge opp en støttegruppe med venner og familie, og enkelt motta forespørsler om hjelp til daglige gjøremål som matlaging eller kjøring til legetimer.

Nøkkelen er å lytte

Noen ganger er de enkleste uttrykkene for omsorg de mest meningsfylte. Noen ganger er det å bare lytte det nyttigste du kan gjøre.

Hvis din pårørende avslår tilbud om hjelp, skal du ikke presse ham eller henne. Prøv å være fleksibel og forståelsesfull. Kanskje du tilbød å hjelpe til med matlagingen, men din nære synes det er avslappende å lage mat. Lytt nøye til din nære slik at du kan finne ut hva hen virkelig trenger – det kan gi deg flere ideer til hvordan du best kan yte støtte.

Det viktigste er at du er til stede for vedkommende. Noen ganger er det å bare lytte det viktigste du kan gjøre. Selv om din nære ikke trenger hjelp av deg denne gangen, kan det være hen ber deg om noe annet i fremtiden.

For å oppsummere: Ta kontakt.

Prøv å forutse behovene til din nære i stedet for å vente på at hen skal ta kontakt. Vedkommende kommer til å sette desto mer pris på deg hvis du strekker deg for å finne måter å hjelpe på.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell. 

PP-UNP-NOR-0029