Endre skriftstørrelse: A A A

Omsorgsfull kommunikasjon

3 min. LESETID

Når en av våre nærmeste har fått en kreftdiagnose, sliter vi ofte med å finne de rette ordene. Her er noen nyttige tips for å få sagt det du egentlig mener, når det har størst betydning.

Uttrykk din dyptfølte støtte

Når man får en kreftdiagnose, kan man føle seg lei seg, forvirret og redd. Prøv, selv om det kan være vanskelig, å ikke styrke disse følelsene med nysgjerrige spørsmål, erklæringer om hvor lei deg du er selv, eller råd som ingen har bedt om. Uttrykk i stedet din dyptfølte støtte. Noe i retning av: "Det var virkelig leit å høre. Husk at jeg er glad i deg, og jeg vil være til stede for deg." Det er en enkel og grei måte å stille opp for vennen din eller familiemedlemmet ditt på.

La dem slå an tonen

Når du har tatt kontakten, bør du la vedkommende slå an tonen. Alle håndterer kreft forskjellig. Du har kanskje en venn som ønsker å fortsette å leve så normalt som mulig. Hvis det er tilfellet, bør du snakke med vedkommende om de samme tingene dere ville snakket om før diagnosen. På den annen side har du kanskje et familiemedlem som ønsker å dele hvordan de føler seg, diskutere legebesøk og snakke om frykten med deg. Hvis det er tilfellet, vær en god lytter og prøv å komme med noen oppmuntrende ord. Uansett bør du la dem støtte seg til deg på den måten som fungerer for vedkommende. Det er veldig viktig å holde seg positiv, så alle følelser av forvirring og tristhet bør deles med noen andre enn den berørte personen.

Vær spesifikk når du tilbyr deg å hjelpe

En kreftdiagnose fører med seg legetimer som forstyrrer livet, uventede runder med utmattelse og andre problemer som kan gjøre det vanskelig å håndtere hverdagen. Det kan også være vanskelig å vite hvordan man skal be om hjelp fra familie og venner. Lett på presset ved å tilby svært spesifikke måter du ønsker å hjelpe på. Ikke si vage ting som for eksempel: "Si fra hva jeg kan hjelpe deg med." Prøv i stedet noe i retning: "Jeg kunne tenke meg å lage et måltid til deg og familien din. Er det en kveld denne uken det passer å levere det?" Eller: "Det høres ut som du har vært trøtt etter behandlingene. Kan jeg ta med datteren din i parken onsdag ettermiddag, så du kan få deg litt hvile?" Dette gjør det mulig for pasienten å ta imot hjelp uten å måtte tenke på hvordan og når du kan hjelpe.

Hold kommunikasjonen i gang

Kreft er en stressende opplevelse som kan få en til å føle seg isolert. Hvis du bestemmer deg for å ta kontakt, er det viktig å fortsette å tilby støtte slik at din pårørende får følelsen av å bli tatt vare på. Du kan gjøre dette ved å regelmessig ringe og sende tekstmeldinger, skrive korte brev til dem og besøke dem (men ikke uten varsel). Fortsett å komme med tilbud om spesifikk hjelp. Du kan til og med sende vedkommende små gaver eller blomster for å lyse opp dagen og vise at du tenker på dem. Husk på å ikke forvente svar hver eneste gang du tar kontakt. En som gjennomgår behandling, kan være for trett til å svare på tekstmeldinger eller skrive takkebrev. Men du skal vite at de oppriktige meldingene han eller hun mottar fra venner og familie, gjør mye for å hjelpe vedkommende å føle seg støttet i denne vanskelige tiden.

 

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgiving av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.

PP-UNP-NOR-0067